60 vuotta seuratoimintaa – Kari Brisk

25.8.2022

Kari Brisk on tuttu näky seuran järjestämissä tapahtumissa. Järjestyksenvalvojana viihtyvä Brisk toteuttaa urheiluseuran talkootyön arvoja tinkimättömästi ja on tehnyt sitä kauan. Kuvassa Brisk Antti Lindtmanin 40-vuotisjuhlajuoksussa 11.elokuuta. Numerolappu 60 oli Karilla tuossa tapahtumassa seuravuosien mukaan. Artikkelin kirjoittajalla oli samassa tapahtumassa numero 58 elettyjen vuosien mukaan. Siis Brisk on toiminut seurassa kauemmin kuin minä olen elänyt!

Brisk liittyi seuraan vuonna 1962, jolloin hän oli 12-vuotias. Joka viikkoiseen rutiinin kuuluivat silloin seuran jumpat Simonkylän ja Viertolan kouluilla arki-iltaisin. Kilpaurheiluun Brisk ei syttynyt, mutta tykkäsi seuran harjoituksista ja ajautuikin nopeasti jo ennen armeijaa myös toimitsijatehtäviin.

-        Ensimmäinen toimitsijatehtäväni oli Hiekkaharjussa vuonna 1962, kun siellä järjestettiin SM B-mestaruuskilpailut. Toimin Vili Nybergin lähettinä, Brisk muistaa tarkoin

Vuoden 1962 B-mestaruuskilpailuissa Helsingin Maalaiskunnassa KU-58 saavutti kaksi hopeaa. Rainer Karkman heitti moukarissa hopeaa ja Elo Rainio oli toinen 3000 metrin estejuoksussa. Rainio voitti kolmanneksi sijoittuneen Mikko Ala-Leppilammen. Asikkalan Raikkaan Matti Saarelma voitti estejuoksun mestaruuden.

 Seurassa oli myös hyviä kavereita, joiden seurassa viihtyi. Kaikkien ei tarvitse kilpailla, urheiluseurassa on järkevää ja hyödyllistä tekemistä ilman omaa kilpailemista. Toimitsijatehtäviä on Karilla ollut monenlaisia ja kortteja löytyy vuosien varrelta useampia.

-        On tullut kierrettyä maaottelut, arvokisat ja useammat muutkin isot kilpailut pääkaupunkiseudulla, parasta on kuitenkin Vantaalla, Brisk kertoo

Välillä Brisk toimi myös seuran varastonhoitajana, silloin varastot eivät olleet Hiekkaharjun kentän kupeessa. Johtokuntaan ja jaostoihin Brisk ei pyrkinyt, vaikka pyydettiinkin.

-        Tekeminen riittää, kokouksissa voivat istua muut

Nykyisin Brisk on pääasiassa seuran tapahtumissa järjestyksenvalvojana. Yleisurheilutapahtumissa  pääsee usein miten helpolla, harva tulee kisapaikalle huonotuulisena haastamaan riitaa. Palloilulajeissa tilanne onkin aivan toinen, jossa kiihkeät seurojen kannattajat voivat riehaantua liikaakin. Brisk on tuttu näky Maantiejuoksucupissa, Vantaan Maratonilla, Uudenvuodenjuoksussa ja kaikissa Hiekkaharjun kentällä järjestettävissä kilpailuissa. Elokuun juhlajuoksussa oli myös Tikkurilan uudella torilla rauhallista.

Kerran lähiaikoina on ollut kiireempää myös Hiekkaharjun kentän liepeillä. 31.toukokuuta vuonna 2020 saimme erikoisluvalla järjestää 10000 metrin kutsukilpailun Laura Mannisen ideoimana. Kentälle sai päästää etukäteen nimetyt 10 toimitsijaa ja kilpailijat valmentajineen. Koronasulun vuoksi muu kilpailutoiminta vapautui vasta kesäkuussa.

-        Silloin kentälle oli paljon tulijoita, kuka milläkin verukkeella. Minulla oli selkeä ohjeistus, ja ketään ylimääräistä en päästänyt kentälle, Brisk muistelee

Silloin kentän ulkopuolella oli harvinaisen paljon innokkaita katsojia. Johanna Peiponen voitti, Laura juoksi 45-vuotiaiden SE:n 34.34,19 ja Aino Niemi oli kolmas.

Ensi viikonloppuna Kari Briskin tapaa Hiekkaharjun kentän portilla järjestyksenvalvojana. Hän muistuttaa varmasti junnuhuipentumaan tulevien lasten vanhempia parkkikiekon käytöstä. Eihän kukaan turhia sakkoja halua.

Kiitos Kari 60 vuodesta seuratyössä!



Juha Kylänpää