Maantiejuoksu SM Raumalla – KU-58 ennakko

16.4.2022

Tero Korpi Joensuun SM-maastoissa 2021 Kuva:Juha Kylänpää

Maantiejuoksun Suomen mestaruuksista kilpaillaan sunnuntaina 17.huhtikuuta Raumalla. Kilpailuissa ratkotaan Suomen mestaruudet 17-vuotiaista aina 75-vuotiaiaisiin. Seurasta kilpailuun osallistuu kymmenen kilpailijaa 12 ilmoittautuneesta.

 

Heiskanen ja Korpi mitalijahtiin 17-vuotiaiden kympillä

Tero Korpi lähtee 17-vuotiaiden kympille tilastoykkösenä. Aika harva kilpailija on kuitenkaan matkaa tänä vuonna juossut.  Ennakkoon mitalisteiksi voidaan nimetä EM-rajan 1500 metrillä jo hallissa juosseen Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Luukas Kontron, Turun Urheiluliiton Sisu Moilasen ja Koiviston Kipinän Anssi Mustosen.

”Todennäköisesti Tero on kunnoltaan neljäs Kontron, Moilasen ja Mustosen jälkeen, mutta ero on sen verran pieni, että on mahdollista roikkua mukana viimeisille sadoille metreille. Mitalit menevät sitten niille joilla on vähiten happoa jaloissa.” valmentajaisä Mika Korpi arvioi.

Joona Heiskanen Pyhtäällä kympin jälkeen vuonna 2021 Kuva:Juha Kylänpää

Joona Heiskanen lähtee tekemään hyvää harjoitusta maantiekympille. Itsestään selvää on, että Heiskanen yrittää parantaa viime vuonna Pyhtäällä juoksemaansa ennätystä. Vauhti riittää hyvin pistesijalle ja voidaanpa nähdä myös kaksi Viiskasilaista tappelemassa lopussa mitaleista.

”Ennätys paranee varmasti, suurin satsaus on kuitenkin kesäksi 800 metrille”, valmentaja Markku Rimpiläinen kertoo.

Santtu Heiskanen on toipilas eikä kilpaile Raumalla.

17-vuotiaiden 10 kilometrin maantiejuoksun seuraennätys on Niko Makkosen 34.01 vuodelta 2000.

Tommi Hytönen Kuva:JuhaKylänpää

Miesten puolikkaalla Hytönen palaa 58-paitaan

Seuraan takaisin muuttanut Tommi Hytönen juoksee ensimmäisen SM-kilpailunsa uudessa 58-paidassa Raumalla. Miesten puolimaratonilla Hytönen juoksee ”normaalilla” suorituksella pistesijalle. Onnistumisella on mahdollisuus myös mitaleille. Vantaalla usein kilpaileva Jarkko Järvenpää on hallitsevana mestarina ennakkosuosikki. Järvenpäälle lisäbuustia tuo myös 35-vuotiaiden Suomen ennätyksen tavoittelu. 25-vuotias Antti Ihamäki sai viime vuonna Pyhtäällä hopeaa, ja on toinen suosikki aina mestariksi asti. Pronssimitalille lasken ennakkoon Hytösen voivan yltää onnistuneella juoksulla. Mitalille hamuavat myös, Turun Urheiluliiton Ali Abdulrahman, Lahden Ahkeran Antti-Pekka Niinistö, HKV:n Aki Nummela ja Nivalan Urheilijoiden Miika Tenhunen. Marko Alasaukko-Ojalle hyvä tavoite on oman ennätyksen parantaminen. Ennätys on Vantaan Maratonilla juostu 1.25.14 vuodelta 2020.

Laura Manninen ei kilpaile Raumalla. Naisten puolimaratonilla mestari vaihtuu ja voi olla hyvinkin yllätyksellinen nimi. Laurahan voitti viime vuonna Pyhtäällä.

 

Satu Uuttu ja Leena Mäkäräinen hakivat vauhtia HSM:n kympiltä 10.4 Kuva:Juha Kylänpää

SAUL-SM kisassa seuralla kaksi joukkuetta - mitaliodotuksia

Naisissa kaikki 30-vuotiaiden viime mitalistit ovat mukana. Helsingissä mestaruuden voittanut ja usein Maantiejuoksucupissa kilpaillut Saara Kauranen on vaihtanut Forssan Salamasta takaisin Hämeenlinnan Tarmoon. Hopeamitalisti Minna Huovilainen edustaa Pudasjärven Urheilijoita. Leena Mäkäräinen juoksi jo Prahassa ikäluokan kärkiajan 2. huhtikuuta. Iina Lohvansuu on pitänyt hyvää vauhtia kympillä tällä kaudella. Molemmilla on hyvä mahdollisuus mitaleille. Nuorille masters-urheilijoillemme tärkeä tavoite on myös joukkuemestaruus ikäluokassa.

Joukkueen täydentää Satu Uuttu, joka juoksee ensimmäistä vuottaan 35-vuotiaissa. Sarjassa Suomen mestaruus siirtynee seuran sisällä Julia Venesmaalta Uutulle. Venesmaa voitti viime vuonna Helsingissä, mutta ei ole ilmoittautunut Raumalle. Kilpailussa on vain kaksi osanottajaa. Pudasjärven Urheilijoiden Marjo Vesala ottanee hopeaa. Joukkueita on kaksi, KU-58 on vahvempi Pudasjärven Urheilijat tasaisuutensa vuoksi. SAUL-joukkuekilpailussa lasketaan ajat yhteen. Pudasjärven ennakkoon nopein juoksija joukkueessa on nelikymppisissä juokseva Henna Vanhanen, joka juoksi Vantaan Maratonilla alle kolmen tunnin viime syksynä.

Viisikymppiset Tuomas Nupponen ja Jussi Ahdinkallio Vihhdin SM-maastojen palkintopallilla Kuva:Juha Kylänpää

Viisikymppisissä miehissä seuran joukkueen muodostaa Jussi Ahdinkallio, Marko Kahilainen ja Tuomas Nupponen. Joukkueita on peräti kuusi. Usein Vantaalla kilpaileva Turun Urheiluliiton Jaakko Kero on viisikymppisten suosikki. Keroilla (Jaakko, Lasse ja Timo) on oma Turun Urheiluliiton joukkue, he kilpailevat onneksi 45-vuotiaissa. Tuomas Nupponen tuntee olevansa 1.26-kunnossa. Mitali henkilökohtaisessa on tiukassa, mutta kilpailuissa voi aina ylittää itsensä.

”Kisaan on lähdetty puhtaasti joukkuemitali mielessä. Henkilökohtaiseen mitaliin tarvitsisi hyvää onnea. Pienistä terveyshuolista huolimatta seuran joukkue on melko hyvässä iskussa ja uskomme että mitaleista taistellaan. Itse uskon että 1.26 alkuinen aika voisi olla realismia, tosin mutkainen reitti ei ole suosikkini. Myös Jussin arvioisin olevan samalla tasolla ja Markokin pystynee 1.28 nurkille. Joukkueista kovimpia lienevät Hippos ja Rauma. Osassa joukkueista on jopa 70-sarjan juoksijoita mukana, joten uskoisin että kaikki eivät ole ihan meidän tasolla.” Tuomas Nupponen arvioi.

”Henkilökohtaisessa tuttuja nimiä ovet Keron lisäksi Hokkanen, Lifländer, Kaario ja aina vaarallinen Uusikaarlepyyn Wikblom.” Nupponen summaa 50-vuotiaiden kilpailijoita.

Kilpailut alkavat Raumalla kello 10:00 nuorten sarjoilla. Masters-urheilijoiden lähtö on iltapäivällä kolmen aikaan.

 

 Tulosseuranta

 

Juha Kylänpää