Seuralla laaja edustus Olympiastadionille palanneessa Ruotsi-Ottelussa

5.9.2022

Ville Lampinen, Joonas Rinne ja Santtu Heikkinen Kuva: Twiter,Ville Lampinen

Viiskasilaisia oli viikonloppuna monessa roolissa upeassa maaottelussa. Urheilijoita oli neljä, valmentajia kolme ja toimitsijoita yksitoista ja katsojia tosi paljon. Myös Pohjola-Seuracupin loppukilpailun osanottajat pääsivät kunniakierrokselle Olympiastadionille lauantaina. Maaottelun maantiekympillä oli myös useita seuran urheilijoita lauantaina.

Urheilijoista parhaat saavutukset tekivät Lampiset. Tiettävästi menestyvät Lampiset eivät ole sukua keskenään.

Mico Lampinen Kuva: Tero Lampinen

Mico Lampinen heitti nuorten maaottelussa voittoon lauantaina. Suomen pojat, Mico ja Tapioiden Joona Nieminen saivat myös kiekonheitossa enemmän pisteitä kuin ruotsalaiset, joten kiekonheitto tämänvuotisessa maaottelussa pojissa oli OK. 16-vuotias Mico pääsee vielä ensi vuonnakin tähän sarjaan, joten Lampisten veljesten voittoputki voi venyä kolmeen vuoteen kiekonheitossa. Viime vuonna isoveli Max Lampinen voitti lajin Tukholmassa kuten moukarinkin. Olympiastadionilla oli akkreditoituna myös valmentajaisä Tero Lampinen.  

Ville Lampinen oli lauantai-illan viimeisessä lajissa 800 metrillä hienosti kolmas. Suomalaiset olivat laatineet hyvän taktiikan, jonka tarkoitus oli saada lajista pisteet Suomella. Ville ja Joonas Rinne tekivät kiilan ruotsalaisille ja Ville veti suurimman osan matkasta. Loppusuoralla Rinne ja Andreas Kramer taistelivat voitosta. Kramer vei lopulta voiton ja Ruotsille seitsemän pistettä. Suomalaiset Rinne, Lampinen ja lopussa heittäytynyt Santtu Heikkinen ottivat seuraavat sijat. Pisteet Suomelle 12-10, joten 800 metrin juoksijat hoitivat omaan osuutensa loistavasti. Ville Lampista valmentaa Pekka Kelonurmi ja Ari Suhonen.

Toinen Kelonurmen valmennettava Anne-Mari-Lehtiö oli naisten pituudessa kuudes. Tulos 593 ei hallitsevaa Suomen mestaria tyydytä, mutta tärkeä maaottelupiste tuli tälläkin kertaa poimittua. Senni Salminen oli kolmas ja Jessica Kähärä viides. Pituuden voitti Maja Åskag tuloksella 632. Ruotsille pisteet tässä lajissa 15-7. Lehtiö oli kuudetta kertaa Ruotsi-Ottelussa, paras sijoitus tähän mennessä on kolmas vuodelta 2017.

Lauantaina maaottelun avauslajissa naisten maantiekympillä Laura Manninen oli kuudes. Laura kilpaili jo yhdeksännessä maaottelussaan, matkana aina kymppi. Tällä kertaa Laura valittiin maaotteluun aivan viime hetkillä. Manninen ei tälläkään kertaa ollut maaottelussa pienimmän syntymävuoden omistava urheilija, ruotsalainen kävelijä Christer Svensson on syntynyt jo vuonna 1969. Ruotsi vei pisteet avauslajissa 16-6  Meraf Bahtan voittamassa kilpailussa. Mannista valmentaa oma aviomies Matti Manninen.

Eemeli Kaartinen toimi Ruotsi-Ottelussa teknisen ryhmän johtajana. Eemelin vastuulla oli kaikki kentällä käytetty kalusto ja päivät perjantaista sunnuntaihin töissä olivat pitkiä. Ennen kilpailuja oli useita palavereita ja kaikki logistiikka kentällä tuli suunnitella tarkoin. Milloin aidat tuodaan kentälle, milloin pois ja miten – nämäkin asiat piti miettiä tarkoin. Jokaisen heittovälineen tuli olla sääntöjen mukainen, niitä valvoi Anssi Hirvikoski. Stadikalla kaikki sujui hyvin

Pekka Mäki toimi ratatuomareiden johtajana. Ryhmän vastuulla oli mm. kierroslasku, jossa jäsenenä oli intohimoinen kierroslaskijamme Harri Mannermaa. Kierrokset laskettiin ammatiataitoisesti.

Paula Pfosser oli TIC:ssä (Technical information center) viiden hengen ryhmässä. Ryhmä mm. valvoo kilpailijoiden varmistukset ja muutokset osanottajiin esimerkiksi viime hetken sairaustapauksissa. Rakkaiden vihållisten perinteikkäässä maaottelussa tässäkin toiminnossa oli vähän ”sanottavaa”.  Kaikki meni tosi  hyvin.

Lähettäjämme Petri Satosuo toimi lähtöryhmän tuomaristossa. Sari Lassila ja Jari Sainio olivat seiväshypyn toimitsijoina. Sari oli suoritusajan valvojana ja Jari telineellä etäisyyden siirtäjänä. Seuramme menestyslajissa, kolmiloikassa, puheenjohtajamme Heikki Mäkinen hoiti tuulimittarin koko viikonlopun. Kiekonheitossa kaikkiin toimitsijatehtäviin venyvä Ismo Uusimäki hoiti ammattitaitoisesti liputuksen.  

Juha Kylänpää ja Anna Linner Bassani maaottelun tuoksinassa kuuluttamssa Kuva: Anna Linner Bassani

Artikkelin kirjoittaja oli maaottelun kuuluttajana Antero Mertarannan ja ruotsalaisen Anna Linner Bassanin kanssa aikuisten maaottelussa. Oli mahtavaa kuuluttaa maailman perinteikkäämmässä maaottelussa, jossa fiilis oli katossa koko kisan ajan. Kaikkia hyvä urheilijoita kannustettiin, olivatpa he sinikeltaisia tai sinivalkoisia.

Seuran urheilijoiden tulokset:

3.9.-4.9. Helsinki, Maaottelu:

M17 Kiekko/DT (1,50 kg) (3.9.) 1) Mico Lampinen (-06) 55,40.

M 800 m (3.9.) 3) Ville Lampinen (-94) 1.48,96.

N 10 km tiejuoksu/RR (3.9.) 6) Laura Manninen (-73) 35.01.

N Pituus/LJ (4.9.) 6) Anne-Mari Lehtiö (-95) 5,93 (+0,7).


Kaikki tulokset


Juha Kylänpää