Tähtiseura-auditointi keskiviikkona – KU-58 jatkaa kirkkaasti Tähtiseurana

16.10.2024

Heidi Wasström, KIa Oilinki, Heikki Mäkinen, Heli Ikonen, Eemeli Kaartinen ja Mika Tyrkkö

Keskiviikkona suoritettiin Tähtiseura-auditointi Suomen Urheiluliiton toimesta Allun Mökillä. Auditoinnin kohteena oli nuorisourheilu, johon liittyy kilpailu- ja harjoitustoiminta. Auditoinnissa käsiteltiin myös seuran hallintoa, strategiaa, arvoja ja visiota.  Auditoinnin suoritti Mika Tyrkkö Suomen Urheiluliitosta (SUL). Seurasta oli laaja edustus: kokenut ohjaaja Heli Ikonen, toiminnanjohtaja Eemeli Kaartinen, varapuheenjohtaja Juha Kylänpää, puheenjohtaja Heikki Mäkinen, nuorisopäällikkö Kia Oilinki ja hallituksen jäsen, kioskitoiminnan vetäjä Heidi Wasström. Edellisellä viikolla seurassa oli pidetty esipalaveri, jossa täytettiin esikysely. Esipalaverissa olivat Kaartinen, Kylänpää, Oilinki, Wasström ja Masters-jaoston puheenjohtaja Jarmo Viitanen.

Esikysely oli täytetty ilmeisen hyvin, auditoija Tyrkkö kiitteli seuran osallistavaa asennetta auditoinnin valmisteluihin. Auditoinnissa keskustelu oli rakentavaa ja kaikki läsnäolleet olivat tasapuolisesti äänessä, joka ilahdutti auditoijaa. Tyrkkö on nähnyt auditointeja, joissa äänessä olivat vain seuran johto, ja muut olivat hiljaa. Tyrkkö oli myös hyvin tyytyväinen seuran ohjeistukseen ja viestintään. Konkreettisena esimerkkinä lahjoitimme seuran ”Silkin kerholta Allun Mökille”-kirjan auditoijalle.

Myös muutamia kehitysehdotuksia nousi esiin. Seuran arvojen jalkauttaminen on haaste monessa seurassa. Auditoinnissa päätimme tuoda seuran arvot myös harjoituspaikoille. Ensi viikon hallituksen kokouksessa päätetään heti tämän toimintatavan käytännön järjestelyistä.

Toisena asiana nousi yhteydenpito tekijöiden ja esihenkilöiden välillä. Esimies-alaiskeskustelut ovat suositeltavia kaikessa toiminnassa. Mihinkään systemaattiseen lomakkeiden täyttämiseen tässäkään ei ole aihetta, mutta palautteen kerääminen on aina arvokasta kasvotusten kahden kesken. Tätäkin on jo toki tehty, joten hyvällä tiellä ollaan.

Kaikenlainen palautteen kerääminen seuran toiminnasta on arvokasta. Nuorisopäällikkö Kia Oilinki onkin lähiaikoina tekemässä kyselyä. Olemme tässäkin hyvässä vauhdissa ennen loppuraporttia.

Työnantajana seura on luotettava. Seurassa on kaksi päätoimista ja suuri määrä tuntityöntekijöitä. Muutamia kehitysehdotuksia saatiin, jotka seuran hallitus käsittelee seuraavissa kokouksissaan.

Myös kaikkeen koulutukseen tulee kiinnittää huomiota.

Tämä auditointi koski SUL:n alaista toimintaa. Tyrkkö ehdotti myös Masters-toiminnan auditointia. Toistaiseksi SUL on auditoinut 30+ urheilussa vain Esbo IF:n ja Jyväskylän Kenttäurheilijat. Olemme tähän myös valmiita. Tulemme tänä vuonna olemaan SAUL-maljassa sijalla viisi, joka on kaikkien aikojen paras saavutus. SUL:n pistekilpailussa olemme Kalevan Maljassa ja seuraliigassa kahdeksas ja nuorisotoimintakilpailuissa kymmenes. Nämä ovat kokonaisuutena seuran paras saavutus kautta aikain.

Odotamme loppuraporttia, kiitos auditoija Mika Tyrkkö ja mukana olleet seuran aktiivit.

Loppuraporttia voidaan verrata auton katsastukseen. Leima tuli jo, korjauskehotukset hoidetaan kuukauden sisällä.

 

Juha Kylänpää