Urheilijaesittely- Max Lampinen

10.1.2022

Max Lampinen Kuva: Juha Kylänpää

Syksyllä 18 vuotta täyttävällä Max Lampisella on selkeät tavoitteet. Kesällä Kolumbian Calissa järjestetään 19-vuotiaden MM-kilpailut. Lampisen tavoitteena on voittaa ikäluokan maailmanmestaruus moukarinheitossa elokuussa alussa. Vuonna 2004 syntynyt Lampinen heitti kuusikiloista moukaria vuonna 2021 lukemiin 74,22, joka on ikäluokan maailmantilaston selkeä kärkitulos. Kukaan vuonna 2003 syntynytkään ei heittänyt Lampista pidemmälle vuonna 2021.

MM-mitalien lisäksi kiinnostavat myös kansalliset mestaruudet, joita Lampisella on jo runsaasti. SM-kisat ovat Vaasassa vasta päätavoitteen jälkeen 26.-28.8. Siellä lentänee myös muut heittovälineet. Suomen mestaruuksia Lampinen on tähän mennessä saavuttanut yhteensä kahdeksan kuulassa, kiekossa ja tietysti moukarinheitossa. Satsaus lajeissa on tällä kaudella lähes täysin (90%) moukarissa, kiekko on hyvä lisäharjoite, kuulaan satsaus on vähäistä.

Lampinen käy parhaillaan Mäkelänrinteen nelivuotista urheilulukiota, jonka jälkeen suunnitelmissa on varusmiespalvelus. Armeijan käytyään Lampisen realistisena tavoitteena on olla vain ja ainoastaan huippu-urheilija ammatiltaan.

Oman urheilu-uran päätavoitteena on ammattiurheilijan suurin unelma yleisurheilussa, Olympiavoitto. Pariisin vuoden 2024 olympialaiset ovat jo aika pian, mutta Los Angelesin vuoden 2028 kisat vilkkuvat jo Lampisen silmissä.  Vuoden 2032 Australian Brisbanen kisoissa on viimeistään noustava Juha Tiaisen viimeisen suomalaisen moukarinheiton olympiavoittajan (1984) seuraajaksi.  

Kolme pyörähdystä alkamassa Jyväskylässä Kuva:SUL

Max Lampinen liittyi seuraan vuonna 2022. Lampisella on jo hyvää kokemusta Vantaalta, sillä muutama Hiekkaharjun kuuluisa kenttäennätys on jo hänen nimissään aiemmilta vuosilta, tosin sivulajissa kiekossa. Vaarana on kuitenkin, että pikkuveli Mico rikkoo osan kenttäennätyksistä. Sillä ei kuitenkaan ole suurta merkitystä, jääväthän ennätykset sukuun ja KU-58:n urheilijalle. Lisää kenttäennätyksiä on tulossa nykyisessä päälajissa moukarissa, jossa Lampinen on jo usein harjoitellut Hiekkaharjun nopeassa ja hiotussa ringissä. Ja nimenomaan moukarinheitossa ovat Max Lampisen kovimmat tavoitteet huippu-urheilijana.

Max Lampinen urheili viime kaudella neljä SM-mitalia. Kuulassa tuli hallissa pronssia ja ulkona hopeaa. 185-senttinen voimapesä on omimmillaan heittohäkissä. Kiekosta tuli SM-hopeaa ja päälajista moukarista luonnollisesti SM-kultaa. Hyvinkään SM-kisoista tuli siis yhteensä kolme mitalia ja melkoinen määrä Kalevan Malja-pisteitä. Lampinen pääsi avaamaan myös kansainvälisen uransa Suomi-Ruotsi-maaottelussa Tukholmassa. Maaottelussa hän voitti sekä kiekon että moukarin, joten Lampinen on voittanut tähän mennessä kaikki kansainväliset kilpailunsa.

Lampinen kilpailee myös voimannostossa, jossa tulokset ovat myös kansallista huippuluokkaa. Voimannostossa hän edustaa kilpailussa keravalaista Bodonos-seuraa.

Mico, Tero ja Max Lampinen Kuva: Juha Kylänpää

Max Lampista valmentaa oma isä Tero Lampinen. Valmentaja kertoo opiskelleensa itse kaiken valmennustiedon tähän mennessä. Hyvänä pohjana valmentamiseen on oma kilpaurheilutausta juniori- ja aikuisurheilusarjoista useammastakin eri lajista. Piirivalmentaja Asko Airikka oli ensimmäiset vuodet mukana osassa moukarinheittoharjoituksia. Airikka oli suurena apuna hyvän moukariheittotekniikan rakentamisessa. Tero Lampinen on ollut läsnä molempien poikiensa harjoituksissa lähes aina - kahta heittoharjoitusta lukuun ottamatta noin kymmenen vuoden aikana. Lampinen on hakenut tietoa muilta suomalaisilta heittovalmentajilta, kuten Arto Rinta-Aholta. Max Lampinen heitti jo pidemmälle kuin Rinta-Ahon suojatti Olli-Pekka Karjalainen ikäisenään. Karjalainen voitti nuorissa EM- ja MM-tittelin. Aikuisten Euroopan mestaruuden Karjalainen voitti Göteborgissa vuonna 2006, mutta kultamitali pujotettiin kaulaan vasta vuoden 2014 Suomi-Ruotsi-maaottelussa Olympiastadionilla.

Lampisen erikoisuuteena on kolmen pyörähdyksen tekniikka. Suurin osa moukarinheittäjistä heittää neljällä pyörähdyksellä. Kuitenkin voimassa oleva Juri Sedyhin maailmanennätys on heitetty kolmella pyörähdyksellä.

-        Saamme niin hyvän nopeuden moukariin pyörähdyksissä, että kolme pyörähdystä sopii nyt parhaiten, ei ole ajankohtaista vaihtaa tekniikkaa, Max ja Tero Lampinen toteavat.

Hyvällä urheilijanpolulla ollaan moukariringissä – niin urheilullisesti kuin valmennuksessakin.


Teksti: Juha Kylänpää

Kuvat: Juha Kylänpää, SUL