Valmentajaesittely- Anssi Hirvikoski

7.12.2020

Kuutisen vuotta sitten Anssi Hirvikoski halusi liikunnallista haastetta konttorityön lisäksi. Päätteellä työskentely alkoi puuduttaa paikkoja. ICT-tuoteomistajan työssä liikunnan tärkeys tuli luonnostaan esiin. Samalla tuli halu tehdä jotain hyödyllistä myös nuorten eteen.

-        Otin 2014 yhteyttä Moilasen Jariin ja kerroin mielenkiinnostani valmentaa heittolajeja. Tarvetta oli ja siitä lähtien olen opastanut nuoria heittolajeissa keihästä lukuun ottamatta. Tuo heittovälineistä pisin ja kevein ei ole minulle koskaan sopinut, antaa ammattimiesten hoitaa, Hirvikoski kertoo.

Nuoria ohjatessa myös oma kilpailuvietti kasvoi. Olihan ikääkin tullut juuri sopivasti, jotta SAUL:n SM-kisoihin pääsi kilpailemaan. Hirvikoski saavutti jo nuorten sarjoissa moukarissa SM-joukkuemitalin Iisalmen Visan väreissä, jonka jälkeen hän ehti pari vuotta edustaa myös Viiskasia juniorisarjoissa. Kilpaileminen jäi parikymppisenä, kun opiskelu, armeija ja perhe lisäyksineen vei kaiken ajan. Aikuisikäisenä Hirvikoski on saavuttanut useita SM-mitaleita moukarin- ja painonheitossa. Paras saavutus on vuoden 2017 moukarinheiton 35-vuotiaiden Suomen mestaruus Helsingin Eläintarhassa.

-        Onhan se jo hieno saavutus, että kilpailun jälkeen joutuu doping-testiin. Huippu-urheilun tuntua oli selvästi ilmassa, muistelee Hirvikoski kesää 2017.  

-        Lajeista minulle paras on nykyään ollut painonheitto, mutta siinä kilpaillaan vasta aikuissarjoissa, yli kolmikymppisissä. Painonheitto on hyvä harjoitusmuoto, vaikka arvokilpailuja ei olekaan yleisessä sarjassa ja nuoremmissa, Hirvikoski kuvailee tuntemattominta heittovälinettä.

Ohjattuja harjoituksia on 2-3 kertaa viikossa talviaikana pääosin Hakunilan kalliosuojassa.  Kilpailukauden ulkopuolella pyritään käymään ainakin kerran-pari kuukaudessa Eläintarhassa. ”Eltsussa” on lämmitettävä rinki, joka on mainittu myös Suomen parhaaksi moukariringiksi. Kesällä harjoitusten määrä nousee neljään jopa viiteen kertaan viikossa Hiekkaharjun moukaripörssissä.

-        Minä vedän tällä hetkellä tekniikkaharjoitukset ja Eemeli Kaartinen salitreenit. Harjoituksissa käy myös Vantaan Salamien heittäjiä, joten seurayhteistyö toimii hyvin moukaritreeneissä, Hirvikoski kertoo.

Moukarinheitto on hyvin tekninen laji. Nykyisen alle 17-vuotiaista koostuvan ryhmäni kanssa vasta harjoitellaan heittämistä pyörähdys kerrallaan.

-        Ei ole oikotietä, parempi harjoitella pyörähdys kerrallaan. Rytmi ja liike on äärimmäisen tärkeää heittämisessä, Hirvikoski analysoi.

Omasta nuoruudesta tulee esiin yksi muisto, jonka arvon Hirvikoski on tajunnut vasta aikuisena. Karhulan moukarikarnevaaleilla kävi SUL:n lajivalmentaja Raimo Ahola luennoimassa moukarinheiton saloista kun Hirvikoski oli 17-vuotias. Ahola patisti nuoria miehiä baletti- tai tanssiharjoituksiin, erityisesti varvastekniikkaharjoitukseen. Ahola ei saanut kovin montaa nuorta tanssisalille, vaan opastukselle lähinnä naureskeltiin.

-        Kaksikymmentä vuotta myöhemmin ymmärrän Aholan neuvon arvon. Kun katson moukarinheittäjän jalkojen liikettä ringissä, ei balettiharjoituksista haittaakaan ole. Nyt varsinkin tyttärieni balettiharrastusta nähtyäni uskoisin Aholaa, Hirvikoski sanoo.

-        Oma ryhmäni on nyt hyvässä kehitysvaiheessa ja valmentajaa palkitsee lisämetrit mukavasti, askel tai pyörähdys kerrallaan, Hirvikoski päättää.

Teksti ja kuvat: Juha Kylänpää