Valmentajaesittely- Joni Oilinki
11.1.2021
Kestävyysvalmentaja Joni Oilingilla on paljon valmennettavia. Oilingin urheilijat ovat saavuttaneet useita SM-mitaleja ja mestaruuksia sekä Pohjoismaiden mestaruuksia.
Oilingin tunnetuin valmennettava on Espoon Tapioiden Joni Hava, joka tänä vuonna käveli Kalevan kisoissa hopeaa ja oli maailmantilaston yhdeksäs 20000 metrin ratakävelyssä. Hava edusti aiemmin KU-58:a ja saavutti jo silloin Pohjolan mestaruuksia kävelyssä.
Pääosa valmennettavista on juoksijoita. Juoksussa parhaiten menestynyt valmennettava on Atte Nevala, joka vuonna 2020 sai SM-mitalin 800 metrillä niin hallissa kuin ulkonakin. Nevala on edustanut Suomea myös nuorten Ruotsi-ottelussa. Viime syksyn SM-viesteissä M19 3X800 metrin hopeajoukkue oli kokonaisuudessaan Oilingin valmennuksessa. Joukkueessa juoksivat Nevalan lisäksi Juuso Hava ja Rasmus Krogell.
Oilingin TEHO-ryhmässä valmennettavia on kymmenen. Yhteisharjoituksia on viikoittain. Tiistaisin pääkaupunkiseudun kestävyysjuoksijat harjoittelevat Pirkkolassa. Oilinki oli perustamassa seurarajat ylittävää harjoitussessiota kymmenkunta vuotta sitten silloisen aluepäällikön, Antti Leskisen, kanssa. Myös Tommy Ekblom on ollut tiistaiharjoituksissa alusta asti. Pirkkolan lisäksi harjoituksia järjestetään muissakin paikoissa, mm. Esport-Areenalla, Liikuntamyllyssä ja Hakunilan väestösuojassa. Ulkoharjoituksia on pääasiassa Hiekkaharjun kentällä ja maastossa Hakunilan mäkisissä maastoissa.
Oilingin oma urheilutausta on maastohiihdossa. Hän urheili Vantaan Hiihtoseuran väreissä ja valmentajana oli jo edesmennyt vaativa Teuvo Numminen. Nummisen valmennuksen vaativuuden Oilinki on perinyt valmentajaltaan. Tietysti Oilinki kilpaili nuorempana myös yleisurheilussa KU-58:n riveissä. Olilingin edustamat seurathan ovat sisarseuroja ja järjestävät myös yhteisiä kilpailuja, mm. kevään ja syksyn Itä-Vantaan maastojuoksusarjat. Oilingilla on myös kokemusta kilpapyöräilystä, kun oma poika kilpailee lajissa. Vapaa-aikanaan Oilinki pyöräilee säännöllisesti
Maastohiihdon ja yleisurheilun lisäksi Oilinki on kilpaillut valjakkohiihdossa kansainvälisellä tasolla. Oilinki on osallistunut kaksiin arvokisoihin saavuttaen MM-mitalin ja useita Suomen mestaruuksia.
Kestävyysurheilijat ovat nykyisin yhä useammin monen lajin taitajia ja kilpailevat myös useassa lajissa. Omat valmennettavat arvostavat Oilingin monilajisuutta.
- Jarvalan Enni tuli valmennukseeni juuri hiihtotaustani ansiosta, monilajisuutta arvostetaan, Oilinki kertoo.
Valmennuksessa on myös triathlonisti Julia Kekkonen. Kekkonen saavutti triathlonissa naisten SM-hopeaa sprintissä ja perusmatkalla vuonna 2020. Yleisurheilussa Kekkonen juoksee KU-58:n väreissä.
Oilinki on käynyt Suomen Urheiluliiton kolmostason valmentajatutkinnon.
- TEHO-ryhmässä valmentautuu motivoituneita ja tuloshakuisia nuoria. Ryhmään olisi tulijoita, mutta kaikkia en voi ottaa mukaan. Asenteen pitää olla urheilijalla kunnossa. Urheilija joka kokee, että motivaatio ja asenne on riittävällä tasolla, kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä, Oilinki toteaa.
- Valmennuksessa hyödynnetään ryhmäharjoittelun tuomia etuja ottaen kuitenkin huomioon jokainen urheilija yksilönä. Vaikka vaatimustaso on korkealla on kaiken lähtökohtana se, ettei terveyttä riskeerata ja tekeminen pitää olla myös hauskaa, vaikka itsensä joutuu usein laittamaankin likoon. On tärkeää muistaa, että olen auttamassa urheilijoita oman potentiaalinsa maksimitasoon ja pääsemään tavoitteisiinsa ja jos urheilija siinä onnistuu, on se paras palkinto myös valmentajalle. Liian usein näkee sitä, että ihan kuin urheilijat olisivat valmentajaa varten, Oilinki kertoo.
- Motivoituneita urheilijoita on ilo valmentaa. Valmennuksessa on tärkeää opettaa urheilijat kuuntelemaan omaa kehoaan vaikka harjoittelussa hyödynnetäänkin syke ja laktaattimittausta. Kun motivoituneita urheilijoita valmentaa on valmentajan usein oltava se järjen ääni ja toimittava myös jarruna, Oilinki päättää.
Teksti: Juha Kylänpää