Vantaalaista seurayhteistyötä 48 vuotta – Hyvää Uutta Vuotta vantaalaisille yleisurheilun ystäville!

31.12.2022

Seurayhtymän logo vuonna 1984

Vantaalaista seurayhteistyötä on tehty kautta aikain, joskus myös kuntarajojen yli. Vahvinta seurayhteistyö on ollut Vantaan Seurayhtymässä (VSY), joka perustettiin 29.11.1974. Yhteistyöstä sopivat silloin Etelä-Vantaan Urheilijat, Kenttäurheilijat-58 ja Korson Kunto. EVU:n yu-jaosto perusti yleisurheilun erikoisseuran Vantaan Salamat vuonna 1975. Seurayhtymän tavoitteena oli alusta lähtien suurten kilpailuiden ja tapahtumien järjestäminen.

Ensimmäisenä toimintavuotena päätettiin järjestää avoimet kaupungin mestaruuskilpailut alle 18-vuotiaille. Olihan Helsingin Maalaiskunnasta tullut Vantaan kaupunki vuoden 1974 alussa. VSY haki myös SM-maratonia, mutta sen järjestelyoikeutta ei tuolloin saatu. Sen sijaan 2000-luvun puolella VSY on järjestänyt SM-maratonin jo kolme kertaa: vuosina 2008, 2012 ja 2020. Neljäs kerta koittaa alkavana vuonna, kun VSY järjestää SM-maratonin Vantaan Maratonin yhteydessä lokakuussa. Vuonna 1994 ensimmäistä kertaa juostu Vantaan Maraton on aina ollut seurayhtymän järjestämä kilpailu. SM-maraton 2023 on ensi vuonna VSY:n suurin tapahtuma, joka vaatii satoja toimitsijoita onnistuakseen.

Jorma Puustelli Maantiejuoksucupissa joulukuussa 2022 Kuva: Juha Kylänpää

VSY:n perustavassa kokouksessa marraskuussa 1974 sihteerinä toimi KU-58:n Jorma Puustelli, joka jaksaa edelleen käydä kilpailuissa kannustamassa urheilijoita. Puustelli muistelee seurayhtymän alkuaikoja, jolloin kilpailuiden järjestäminen yhteistyössä oli kunnia-asia kaikille kolmelle seuralle. Kaupungin mestaruuskilpailuiden lisäksi jo aikaisessa vaiheessa alettiin järjestää kaupungin kanssa koululaiskilpailuja. Puustelli opettajana kantoi huolta nuorten liikunnasta ja kilpailutoiminnasta. Koululaisten pääkilpailut ovat olleet viestikarnevaali ja maastojuoksut. Vuonna 2022 koululaisten maastomestaruuskilpailuissa kolmen parhaan lisäksi palkittiin aktiivisin luokka osanottoprosentin mukaan. Hyvä idea sekin. Korona-aikana osa koululaiskisoista jäi järjestämättä.

Ensimmäiset SM-kilpailut VSY järjesti vuonna 1980 Myyrmäen upouudella kentällä. Tuolloin Suomen mestariksi hyppäsi KU-58:n Markku Rokala kolmiloikassa. Kilpailut onnistuivat hyvin ja kehuja tuli niin urheilijoilta kuin liitoltakin.  Ajat ovat muuttuneet. Vaikka Myyrmäessä on juuri tehty kenttäremontti, se ei enää kelpaa SM-kilpailuiden näyttämöksi. Kentällä ei ole 200 hengen katettua katsomoa, joka nykyään vaaditaan. Kaupungin toisella pääkentällä, Hiekkaharjussa, käytiin 16-vuotiaiden SM-kisat 1992. Niissä kilpailuissa suuri tähti oli Anne-Mari Sandell, jonka kilpaura on jatkunut viime vuosiin asti sukunimellä Kiekara. Vuonna 2007 Hiekkaharjussa kilpailtiin nuorten SM-ottelut, joissa KU-58:n Petri Lemmetyinen voitti 19-vuotiaiden sarjan.

SM-tason kilpailuja on järjestetty myös maantiejuoksussa: Myyrmäessä vuonna 2001 ja Tikkurilassa 2019 ja 2020. Vuoden 2020 puolimaraton juostiin samaan aikaan kun maraton, kun kevään SM-puolimaraton jouduttiin perumaan koronan vuoksi. Järjestely tuli VSY:lle pikakomennuksella, mutta kilpailut vietiin läpi sujuvasti ammattitaidolla. Monen matkan kilpailutapahtumassa 58:n Laura Manninen juoksi maratonin Suomen mestariksi. 

Pohjoismaiset maastojuoksut VSY järjesti vuonna 2014 Hakunilassa. Seurayhtymän seurojen urheilijoista mukana oli KU-58:n Tommi Hytönen. Maastojen pitopaikka sai kiitoksia kansainvälisiltä vierailtamme. Samoissa maastoissa juostiin Suomen mestaruuksista vuosina 1997 ja 2013. Vuonna 1997 järjestelyissä oli mukana myös Rekolan Raikas.

VSY:n toimesta myös kansainvälisiä kilpailuja järjestettiin 80-luvulla Myyrmäessä. Kilpailuiden järjestäminen kävi kuitenkin muutaman vuoden jälkeen taloudellisesti kannattamattomiksi ja niistä luovuttiin.

Matalamman tason kilpailuja olivat luokittelukilpailut, joiden tavoitteena oli antaa nuorille tilaisuuksia rikkoa SM-tulosraja. Kilpailuissa juostiin usein esteitä ja aitoja, joiden kilpailutarjonta oli vähäisempää. Vaikka kilpailut olivat ”avoimet piirikunnalliset”, mukaan päästettiin urheilijoita kauempaakin. Näiden kilpailuiden elinkaari päättyi, kun nuorten SM-kilpailuihin vaadittavien tulosrajojen määrä väheni.

Piirin- ja aluemestaruuskilpailuja järjestetään Vantaalla vuosittain. Viime vuosina järjestelyvastuun on usein kantanut yksittäinen seura, KU-58 tai Vantaan Salamat.

Seurayhtymän kymmenen toimintavuoden juhlajulkaisuun vuonna 1984 oli koottu VSY:n ”seuraennätykset” yhdistämällä kolmen seuran ennätykset. Kovia ennätyksiä on edelleen voimassa: Salamoiden Matti Niemisen korkeus 220 ja Antti Kalliomäen seiväs 566. Korkeushypyssä tapahtui vielä 1996, kun Salamoiden Toni Huikuri hyppäsi Hiekkahrjussa voimassa olevan 17-vuotiaiden SE:n 224. Viiskasilaisista Markku Rokalan 16,61 ja Reijo Toivosen 791 pitävät pintansa hiekkalaatikolla. Juoksu- ja heittolajeissa lähes kaikkia ennätyksiä on parannettu. Naisissa kehitys vuoden 1984 jälkeen on ollut vielä parempaa. Ainoastaan Sinikka Salmisen kiekkotulos 60,36 on voimassa.

Seurayhtymän seurat ovat tehneet yhteistyötä muidenkin seurojen kanssa vuosien saatossa. Viime vuosina Vantaan Salamat on ollut aktiivinen Nurmijärven Yleisurheilun kanssa, ja ensi kesänä suuri YAG-tapahtuma on näiden seurojen vastuulla.

Tämän kevään Koululiikuntaliiton mestaruudet ratkottiin Hiekkaharjussa KU-58:n ja Vantaan Salamien isännöimänä. KLL:n mestariksi urheili Salamoiden Niina Lankinen pituudessa ja Jenna Vakkilainen pika-aidoissa.  KU-58:n KLL-mestareita olivat Pyry Heiskanen pituudessa, Helmi Kuitunen 60 metrillä ja Niko Tilander korkeushypyssä. Mitalien makuun pääsivät KU-58:sta Vili Hahto, Joona Heiskanen, Pyry Heiskanen ja  Junnu Korvenpää ja Salamoista Ukko Ikonen, Nooa Merimaa, iida Muukka, Eeli Mäkelä, Eva Peltopuro, Heidi Vakkilainen ja Jenna Vakkilainen. Menestys oli siis huima järjestävillä seuroilla kotikisoissaan.

Korson Kunto on keskittynyt viime vuosina koripalloon ja sen painoarvo yu-järjestelyissä on vähentynyt. KorsKu on kuitenkin vuodesta toiseen hoitanut oman osuutensa Vantaan Maratonin järjestelyistä aina kiitettävästi. Maratonilla on myös sopimus Vantaan Hiihtoseuran kanssa parkkijärjestelyistä. VHS hoitaa Maratonin Tikkurilassa lokakuussa ja VSY Suomen Cupin tai SM-hiihdot Hakunilassa tammi-helmikuussa.           

KU-58 on lisäksi tehnyt kilpailuyhteistyötä Vantaan Hiihtoseurann kanssa. Kevään ja syksyn kolmiosainen maastojuoksusarja on ollut perinne jo yli kymmenen vuotta. Lisäksi järjestimme Eero Hosion 80-vuotisjuhlajuoksun 14.toukokuuta kuluneena vuonna.

Seurayhtymä on mukana myös ensi vuoden Vantaan Kestävyyskierroksella, johon kuuluvat hiihto, triathlon, pyöräily, suunnistus ja Vantaan Maratonin puolimaraton.

Lopuksi Hyvää Uutta Vuotta kaikille vantaalaisille yleisurheilun ystäville. Pidetään vuonna 2023 entistäkin parempia kisoja!

 

Juha Kylänpää